Poikkeusjaot

Poikkeusjakoa eli iskun poikkeavaa alijakoa osoittava numero tulee palkitetuissa nuottiryhmissä aina palkin puolelle ja viivaston ulkopuolelle:




Palkittamattomissa nuottiryhmissä poikkeusjaon numero merkitään hakasen sisään. Hakanen katkaistaan aina numeron kohdalta, ja sen vasen pystyviiva tasataan ensimmäisen nuotinpään vasempaan laitaan ja oikea pystyviiva oikean nuotinpään oikeaan laitaan. Hakanen piirretään nuotinvarsien puolelle ja kallistetaan nuottien kulkusuunnan mukaisesti; hakasen kallistus on osapuilleen sama kuin palkinkin vastaavassa tilanteessa. (Huomaa, että vaikka hakasen vaakaviiva kallistetaankin, hakasen pystyviivat piirretään aina täsmälleen pystysuoraan. Pystyviivat eivät myöskään saa koskettaa nuottia tai nuotinvartta.) Jos nuottien varren osoittavat eri suuntiin, piirretään hakanen mielellään viivaston yläpuolelle:




Jos hakasen sisään tulee erimittaisia aika-arvoja, piirretään hakasen oikea laita siihen kohtaan, mihin se piirrettäisiin, jos kaikki aika-arvot olisivat samanlaisia. Näin hakanen ikään kuin osoittaa poikkeusjaon viemän suhteellisen tilan tahdissa:




Hakanen piirretään mahdollisten artikulaatio- tms. merkkien ja legatokaarien toiselle puolelle:




Mikäli poikkeusjakoon kuuluu taukoja, piirretään tauot hakasen sisään. Jos lyhin poikkeusjaon aika-arvo on 1/8-osa, voidaan tauot myös haluttaessa palkittaa:




Jos poikkeusjako toistuu muodostaen selkeän kaavan, voidaan poikkeusjaon numerot haluttaessa jättää piirtämättä ja käyttää "simile"-merkintää:




Poikkeusjaon aika-arvoksi valitaan aina seuraavaksi suurempi aika-arvo. Esimerkki: jos poikkeusjaossa on seitsemän yhtä pitkää nuottia kahden neljäsosan ajalle, valitaan aika-arvoksi 1/8-septoli, koska kahdeksasosanuotteja mahtuisi neljä kappaletta kahden neljäsosan tilaan. Kahdeksasosanuotti on siis septolista käsin tarkasteltaessa seuraavaksi suurempi aika-arvo. Aika-arvoksi ei tule 1/16-nuottia, koska se olisi septolista katsoen seuraavaksi pienempi aika-arvo, ei suurempi (1/16-nuotteja mahtuisi kahden neljäsosan tilaan kahdeksan):




Poikkeuksen edelliseen sääntöön tekevät duoli, kvartoli ja oktoli: niiden aika-arvoksi valitaan seuraavaksi pienempi aika-arvo:




Myös monimutkaisemmat ja epäsymmetriset poikkeusjakosuhteet ovat mahdollisia. Seuraavissa poikkeusjaoissa merkinnän ensimmäinen numero kertoo, kuinka monta aika-arvoa mahdutetaan toisen numeron ilmaisemaan tilaan. Esim. 9:5-kahdeksasosanovemolissa yhdeksän nuottia mahdutetaan viiden kahdeksaosanuotin paikalle:




Seuraava: 22. koru- ja vihjenuotit


© 2007 Jere Laukkanen