Johdanto

Tällä sivustolla on pyritty yksinkertaisin esimerkein kuvaamaan rytmimusiikin nuotinkirjoituksen perusteet ja tärkeimmät käytänteet. Sivusto on tehty Metropolia Ammattikorkeakoulun Pop/jazz-musiikin koulutusohjelman Transkription ja notaation perusteet -opintojakson opintomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös itseopiskeluun. Sivut on tarkoitettu luettavaksi järjestyksessä; kunkin sivun alalaidasta löydät linkin seuraavalle sivulle. Voit myös selata sivuja haluamassasi järjestyksessä sivun vasemman laidan navigointipalkin avulla. Viimeisellä sivulla on nuotinkirjoitustehtävä ohjeineen.

VIHJE: voit tarkastella nuottiesimerkkejä suurennetussa koossa osoittamalla kuvaa hiiren oikealla painikkeella (Mac: ctrl-osoita) ja avaamalla kuvan uudessa ikkunassa tai uudella välilehdellä. Ai niin; sivut näyttävät parhaimmilta Macintosh-tietokoneella katsottuina. Sorry, WinPC-käyttäjät.

Jos kirjoitat nuottisi tietokoneen ja nuotinnusohjelman avulla (esim. Sibelius, Finale), tulee sinun silti omata perustiedot nuotinkirjoituksesta, varsinkin erilaisten lisämerkintöjen käytöstä sekä taitosta (layout). Vaikka nuotinnusohjelma huolehtisikin puolestasi nuottien oikeasta piirtämisestä ja välistämisestä, nuotin lopullinen ulkoasu, sen välittämä informaatio ja nuottikuvan selkeys on aina sinun vastuullasi! Jos taas kirjoitat nuottisi käsin, suosittelen, että tutkit tarkkaan ja harjoittelet nuottien ja erilaisten merkintöjen piirtämistä ja sijoittelua sekä nuottien välistämisen periaatteita. Nuottien piirtämistä on hyvä harjoitella puolikovalla lyijykynällä tukevalle, kaupasta saatavalle nuottipaperille (enintään 12 viivastoa / nuottisivu). Piirtämisen apuna on hyvä käyttää myös pyyhekumia sekä viivoitinta.

Koska sivusto käsittelee notaation perusteita, ei se pyri olemaan mitenkään täysin kattava kuvaus aiheesta. Lisää tietoa nuotinkirjoituksesta ja musiikin teoriasta löydät mm. seuraavista julkaisuista (kaikki englanninkielisiä).

Web-sivuja: Kirjoja:
  • Roemer, Clinton. 1973. The Art of Music Copying: The Preparation of Music for Performance. Sherman Oaks, CA: Roerick Music Co.
  • Gerou, Tom & Linda Lusk. 1996. Essential Dictionary of Musical Notation. Los Angeles: Alfred Publishing Co.
  • Brandt, Carl & Clinton Roemer. 1976. Standardized Chord Symbol Notation. A Uniform System for the Music Profession. Sherman Oaks, CA: Roerick Music Co.
  • Krummel, D.W. & Stanley Sadie (eds.). 1990. Music Printing & Publishing, The Norton/Grove Handbooks in Music. New York: W.W. Norton & Co.
  • Boehm, Laszlo. 1961. Modern Music Notation. New York: G. Schirmer, Inc.
  • Adler, Samuel. 1989. The Study of Orchestration. (2nd ed.) New York: W. W. Norton &Co.
  • Piston, Walter. 1955. Orchestration. New York: W.W.Norton & Company, Inc.

Lähteet:
  • Gerou, Tom & Linda Lusk. 1996. Essential Dictionary of Musical Notation. Los Angeles: Alfred Publishing Co.
  • Roemer, Clinton. 1973. The Art of Music Copying: The Preparation of Music for Performance. Sherman Oaks, CA: Roerick Music Co.
  • Vasama, Marko. Notaatio. Julkaisematon luentomateriaali.
Esimerkit on tehty Sibelius-nuotinnusohjelmalla Inkpen2-kirjasinta käyttäen. Esimerkeissä on käytetty angloamerikkalaisia nuottinimiä B (saksal. h) ja Bb (saksal. b).


Seuraava: 1. viivastot

© 2007 Jere Laukkanen