biografia

Jere Laukkanen (s. 1963, Helsinki)
säveltäjä, sovittaja, kapellimestari, basisti
pop/jazz-musiikin lehtori



biografia

Vaikka Jere Laukkanen tunnetaankin kenties parhaiten työstään jazzmusiikin ja afrokuubalaisen rytmiikan sulauttajana, on hän ehtinyt työntää lusikkansa moneen muuhunkin keitokseen. Hän aloitti musisoinnin poikkihuilulla ja alttosaksofonilla Oulunkylän Brass Bandeissa, opiskeli rumpujen soittoa edesmenneen Upi Sorvalin johdolla, teki ensimmäiset levytyksensä laulajana, kitaristina ja yhtyeenjohtajana kunnes aloitti muusikon ammattiin johtavat opinnot Pop & Jazz Konservatoriossa, pääinstrumenttinaan sähköbasso.

Laukkanen keskittyi myöhemmin sävellyksen ja sovituksen opiskeluun, opettajinaan mm. Henrik Otto Donner ja Kaj Backlund. Hän on myös opiskellut orkesterinjohtoa mm. Maria Schneiderin johdolla. Pop & Jazz Konservatorion jälkeen Laukkanen jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian Jazzmusiikin osastolla, jossa hän suoritti musiikin maisterin tutkinnon, pääaineenaan jazzsävellys. Hän on myös suorittanut 60 op:n laajuiset pedagogiset opinnot Helia Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Laukkanen jatkaa opintojaan Sibelius-Akatemiassa, jossa hän valmistelee tohtorinväitöskirjaa jazzrytmiikasta.

Jere Laukkanen toimii tällä hetkellä Metropolia Ammattikorkeakoulun Musiikin yksikön lehtorina opettaen sävellystä, sovitusta, säveltapailua, musiikinteoriaa, laulunkirjoitusta sekä orkestereita ja ensemblejä. Hän toimi Musiikin yksikön päällikkönä vv. 2008-2016 ja vastaa Metropoliassa nykyään Musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineen kehittämisestä. Laukkanen on kysytty sovittaja, säveltäjä ja kapellimestari ja hän on kirjoittanut musiikkia kaikille merkittäville suomalaisille televisiokanaville sekä lukuisille orkestereille, joista mainittakoon mm. European Jazz Orchestra, UMO Jazz Orchestra, Vantaan viihdeorkesteri ja Lahden kaupunginorkesteri.

Oman orkesterinsa, Jere Laukkanen Afro-Cuban Jazz Orchestran (jonka ohjelmisto on kokonaan Laukkasen käsialaa) ohella hän on johtanut mm. European Jazz Orchestraa, UMOa, Berklee Jazz Composers' Big Bandia (USA), Radio Romania Big Bandia, Big Band Conservatori del Liceu'ta (Espanja) ja Estonian Dream Big Bandia. Hän on myös toiminut Lappeenrannassa vuosittain järjestetyn Saimaan Sävel -valtakunnallisen populaarimusiikin sävellys- ja sanoituskilpailun sovittajana ja kapellimestarina.

Laukkanen on esiintynyt mm. seuraavien tunnettujen taiteilijoiden kanssa: Rebeca Mauleón, Mario Grillo (Machito Orchestra), Nelson Faria, Ken Pullig, Greg Hopkins, Phil Wilson, Pablo Held ja Badu N'diaye.


”Tämän vuoden säveltäjä ja kapellimestari, sympaattinen ja tavattoman pätevä suomalainen Jere Laukkanen...”
--- Flemming Nordenhof, Herning Folkeblad

”...kapellimestari, säveltäjä, sovittaja Jere Laukkanen. El Maestro! Mestarillinen taikuri!”
--- Anca Romeci, Societatea Romania de Radiodifuziune

”Jere Laukkasen Finnish Afro-Cuban Jazz Orchestra on kokoonpano joka selvästi ymmärtää musiikinlajin hengen ja sisällön. ... Kehotan kaikkia epäileväisiä, jotka kyseenalaistavat yleisesti jazzin ja erityisesti latinalaisamerikkalaisen jazzin maailmanlaajuisen levinneisyyden, tutustumaan loistavaan säveltämiseen ja soittoon tällä helposti huomiotta jäävällä levyllä.”
--- Don Heckman, Los Angeles Times

”Tässäpä monikulttuurinen juttu. Barokkisäveltäjä Händelistä sanottiin aikanaan että hän... 'oli saksi, eli Englannissa, kirjoittaen italialaisia oopperoita.' Jere Laukkasen Finnish Afro-Cuban Jazz Orchestra on skandinaavinen ryhmä joka soittaa amerikkalaista musiikkia, tulkiten Chano Pozoa. Lopputulos on röyhkeä, kovaääninen, monimutkainen elohopeamainen kokonaisuus joka hyökkää esiin ja tempaa kuulijaa paidankauluksesta. ... [Laukkasella] on tarkat korvat ja lumoava sävellystyyli.”
--- C. Michael Bailey, www.allaboutjazz.com

”Suomalaisten muusikoiden muodostama afrokuubalainen big band ei kuulosta todennäköisimmältä menestystarinalta, mutta Jere ja hänen yhtyeensä tekevät erinomaista työtä! He tavoittavat musiikkinsa nyanssit uusilla uskaliailla sovituksilla, jotka tuoreuttavat klassikoita kuten "Manteca" ja modernisoivat Yoruba-kansan muinaisia rukouksia.”
--- D. Oscar Groomes, O's Place Jazz Newsletter (New Jersey)

sivun alkuun